Toukolan historiaa

Toukola rakennettiin vuonna 1917. Sen rakentamiseen käytettiin osittain purettujen riihirakennusten hirsiä ja uutta puutavaraa.

Seurantalo toimi aluksi maatalous-, kokous- ja viihdetalona. Talossa on pidetty myös kiertokoulua ja myöhemmin kansakoulua.

Toukolaa laajennettin vuonna 1932, jolloin juhlasalia jatkettiin ja näyttämöosa rakennettiin seuran vilkasta näytelmätoimintaa varten. Myös seuran viuluorkesteri sai paikan, josta soittaa seuran tanssi-illoissa.

Toukolalla on ollut omat roolinsa itsenäisyyden ajan sodissa esikuntana sekä kutsuntapaikkana. Jatkosodan aikana talo oli vuokrattu puolustusvoimille, jolloin siellä toimi radio- ja lennätinasema.

1950-luvulla toiminnassa näkyi jälleen ilo raskaiden sotavuosien jälkeen. Vuosittaiset kyläjuhlat ja iltamat monipuolisine ohjelmineen ja kilpailuineen kokosivat satamäärin ihmisiä mukaan. Railakkaimmat juhlijat saattoivat jopa tehdä tuttavuutta mäelle rakennetun putkan kanssa.

Kerran viikossa Toukolaan saattoi poiketa elokuviin. Ohjelmistoa oli niin rakkauden kuin jännityksenkin nälkäisille. Toukolassa on myös kuvattu elokuvia – TV2:sen Uuni-elokuvaa varten salin keskilattialle muurattiin uuni, jonne kannettiin palavia hiiliä läheisen tilan uunista.

1990-luvulla Toukolaa kunnostettiin talkoovoimin: juhlasali, ravintolatilat, keittiö ja eteinen uudistettiin vanhoja muotoja ja perinteitä kunnioittaen. Myös lämmitysjärjestelmä ja valaistus uusittin, ja eteisen yhteyteen rakennettiin saniteettitilat.

2000-luvulla talon ulkorakenteita on uudistettu. Saurantalo sai komean tiilikaton ja ulkovuorausta on vähitellen uudistettu.

Talon kunnostus on vaatinut tuhansia talkootyötunteja ja talkoisiin on osallistunut innostuneita jäseniä ja aktiivisia kyläläisiä. Uudistuksiin on saatu rahallista tukea Opetusministeriöltä, Joutsenten Reitiltä sekä EU:lta.