Yhdistyksen esittely

Yhdistys

Seuramme ylläpitää kyläläisten yhteistoimintaa. Yhteistyö alueemme asukkaiden, yrittäjien, muiden yhdistysten sekä Mahnalan ympäristökoulun ja Sasin päiväkodin kanssa on meille tärkeää. Tilanteessa, jossa kylien palvelut ovat minimissään, vain yhteistoiminnalla voidaan vaikuttaa alueemme kehittämiseen ja asuinympäristön viihtyvyyteen vaikuttaviin päätöksiin.

Järjestämme suosittuja syyslounaita, erilaisia iltamia, joulumyyjäisiä, ja kaikkea muuta kivaa ja kehittävää.

Sasin seudun maa- ja kotitalousseuran juuret ulottuvat aikaan ennen Suomen itsenäistymistä. Seuran työ aloitettiin maata viljeleville perheille suunnatulla opastus- ja valistustyöllä, mutta varsin pian toiminnassa huomioitiin kyläläisten yhdessäolo ja erilaiset virkistävät tapahtumat. Lähes yli 100 vuotta sitten mietityt päämäärät ovat yhä ajankohtaisia. Tärkeintä seuralle on edelleen koota kyläläisiä yhteen tapaamaan toisiaan, virkistäytymään ja oppimaan uutta erilaisilla kursseilla.

Olemme ProAgria Pirkanmaan jäsenseura ja toimimme myös osana Pirkanmaa maa- ja kotitalousnaisia.

Historia

Sasin seudun maa- ja kotitalousseura, silloinen Hämeenkyrön Maatalousseura, perustettiin 12. joulukuuta 1914. Seuran tarkoituksena oli kehittää kyläläisten maanviljelystaitoja opastus- ja valistustyön avulla. Alajaostoina omaa toimintaansa lähtivät kehittämään Lopen maatalousnaiset ja urheiluseura Toukopojat.

Toiminta ennen sotia 1930-luvulla oli aktiivista, jäsenet harrastivat vilkkaasti näytelmä- ja iltamatoimintaa. Myös oma tanhuryhmä esiintyi iltamavieraita viihdyttämässä. Sotien jälkeen toiminta jälleen vilkastui.

1980-luvulla jäsenten keskinäinen toiminta oli vilkasta ja vahvaa. Tupailtoihin kokoonnuttiin kyläläisten kodeissa ja iltojen teemat olivat hyvin vaihtelevia. Teemaksi kävi niin kyläläisten kuulumisten vaihto, kauneusilta kuin uusien taitojen oppiminenkin. Maatalousnaiset pitivät ompeluseuroja, tekivät kesä- ja teatteriretkiä sekä järjestivät syyslounaita kyläläisille. Maatalousseuran miehet hankkivat seuralle maanviljelykseen yhteisiä laitteita, kuten viljanlajittelijan ja kasviruiskun.

1990-luvun alussa maa- ja kotitalousnaisten sekä maamiesseuran toiminnot yhdistettiin ja seura sai nykyisen nimensä Maa- ja kotitalousnaiset Etelä-Suomi Pirkanmaan aluetoimisto. Vuosikymmenien aikana kyliin oli muuttanut paljon asukkaita, jotka saivat elantonsa maatalouden ulkopuolelta. Uudistumisella haluttiin viestittää yhdistyksen ajava seudun kylien ja sen kaikkien asukkaiden etua.